15.4 C
Néa Smýrni
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μπάχαλο στα λογιστήρια των επιχειρήσεων – Δεν ξέρουν ποιο είναι το ύψος του κατώτατου μισθού

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρές και οι μεσαίες, εξαιτίας του θέματος που έχει προκύψει με τον κατώτατο μισθό.

Μέχρι αύριο θα πρέπει να έχει ενημερωθεί η ΕΡΓΑΝΗ για το ύψος των μισθών και τον αριθμό των εργαζομένων, αλλά συνεχίζει να παραμένει σχετικά θολό τι ακριβώς ισχύει.

Πως προέκυψε το θέμα

Ο ΣΕΒ επικαλούμενος μία αναφορά στον νόμο που καθόριζε τον κατώτατο μισθό, θεωρεί ότι τα 650 ευρώ, που είναι ο νέος κατώτατος μισθός, είναι το τελικό ποσό το οποίο και συμπεριλαμβάνει τα πάντα. Η κυβέρνηση μέσω δηλώσεων του υπουργείου θεωρεί ότι το όποιο θέμα έχει επιλυθεί με τον εγκύκλιο που έχει εκδοθεί. Και λέει ότι στα 650 ευρώ, θα πρέπει να προστεθούν πιθανές 3ετίες οι οποίες έχουν χτιστεί μέχρι το 2012 και με ανώτατο αριθμό τις τρεις.

Με απλά λόγια εάν κάποιος έχει προ του 2012 τρείς 3ετίες θα πρέπει να λάβει αύξηση 30% (10% για την κάθε μία), η οποία θα προστεθεί στα 650 ευρώ, δηλαδή ο τελικός μικτός του μισθός θα φτάσει τα 845 ευρώ.

Δηλαδή σε αυτή την περίπτωση – όχι ιδιαίτερα ασυνήθιστη – ο ΣΕΒ λέει ότι ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει να λάβει 650 ευρώ και το υπουργείο 845 ευρώ, μία διαφορά δηλαδή σχεδόν 200 ευρώ, (195 ευρώ για την ακρίβεια).

Εργατολόγοι με τους οποίους επικοινώνησε το newsit.gr λένε ότι το θέμα δεν είναι καθόλου απλό και αν δεν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο, τότε μπορεί να υπάρξει χάος στην αγορά και χιλιάδες προσφυγές στην δικαιοσύνη τόσο από εργοδότες, όσο και από εργαζόμενους.

Για την ώρα το υπουργείο τηρεί στάση αναμονής και αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα, αφού δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το ακολουθήσει την πεπατημένη.

Οι εργατολόγοι όμως αναφέρουν ότι ναι μεν, αυτή ήταν η πεπατημένη, ωστόσο κανείς μέχρι σήμερα δεν την είχε προσβάλλει, ενώ σήμερα υπάρχει η παρέμβαση του ΣΕΒ, ο οποίος την αμφισβητεί. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία και μάλιστα άμεσα πριν δημιουργηθεί μία ανεξέλεγκτη κατάσταση με επιχειρήσεις εργαζόμενους σε αναβρασμό.

Αναλυτές πάντως αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας γνώριζε το πρόβλημα εδώ και καιρό, αλλά για να νομοθετήσει πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να έχει την σύμφωνη γνώμη της τρόικας, αλλά στην παρούσα φάση και με τόσα μέτωπα ανοικτά, θα ήταν μεγάλο ρίσκο.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα