Δεκάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών» και συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Βουλή, προκειμένου να δηλώσουν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Παρούσες στη συγκέντρωση ήταν η μητέρα της Γαρυφαλλιάς, θύμα γυναικοκτονίας στη Φολέγανδρο το περασμένο καλοκαίρι, όπως και η μητέρα της Ερατούς, θύμα γυναικοκτονίας στη Λέσβο το 2019. Επιστολή υποστήριξης έστειλαν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, η οποία δολοφονήθηκε στη Ρόδο το 2018.
Σε δηλώσεις της μπροστά από τη Βουλή, η μητέρα της Γαρυφαλλιάς ζήτησε «Να αλλάξει ο νόμος, τα ισόβια να γίνουν ισόβια και να αναγνωριστεί ο όρος γυναικοκτονία».
Μέχρι σήμερα, φέτος στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 17 γυναικοκτονίες. Οι ηθοποιοί Λουκία Πιστιόλα και Λεωνίδας Κακούρης, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ανέγνωσαν τα ονόματα των θυμάτων και οι συνθήκες της δολοφονίας κάθε μίας από αυτές τις γυναίκες.
Η «Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών» απαρτίζεται από 18 γυναικείες και φεμινιστικές συλλογικότητες. «Όχι άλλη Γαρυφαλλιά, όχι άλλοι νταήδες», «Πες το με το όνομά του. Είναι γυναικοκτονία! Καμία λιγότερη», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό που σήκωσαν οι συγκεντρωμένοι.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στάθηκαν μπροστά στη Βουλή νέοι με πλακάτ πάνω στα οποία ήταν γραμμένοι οι αριθμοί 1 έως 17 και λίγες κουβέντες για κάθε θύμα που δολοφονήθηκε φέτος από σύντροφο ή συγγενικό πρόσωπο.
«16+1 γυναίκες δεν είναι πια μαζί μας, γιατί η κοινωνία εκπαιδεύει αγόρια νταήδες και κορίτσια θύματα, προσφερόμενους δολοφόνους και δολοφονημένες του αύριο, που εθίζονται από νωρίς στα αχαλίνωτα ένστικτα έμφυλης βίας, με τη συνεχή, σεξιστική προβολή του εγκλήματος και πληθώρας τηλεσκουπιδιών, υποτιθέμενων παιχνιδιών διασκέδασης», ανέφερε μεταξύ άλλων το κείμενο της Πρωτοβουλίας, απευθύνοντας το κάλεσμα για τη συγκέντρωση.
lifo.gr